pezzetti-luxexpress-moka-espresso-καφετιερα-μοκα-εσπρεσσο-3-φλιτζάνια_300

Πώς να ετοιμάσετε καφέ με Καφετιέρα Εσπρέσο ‘Μόκα Ποτ’

pezzetti-luxexpress-moka-espresso-coffeemaker-3-cups-καφετιερα-μοκα-εσπρεσσο-3-φλιτζάνια-by-barista-shop-gr-500x500H καφετιέρα ‘μόκα ποτ’ είναι μια χειροκίνητη καφετιέρα εσπρέσο, που παράγει εξαιρετικό καφέ, περνώντας καυτό νερό υπό πίεση και σε μορφή ατμού, μέσα από τον αλεσμένο καφέ.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 παρατηρήθηκε η μέθοδος πλύσης ρούχων που εφάρμοζαν οι γυναίκες στην Ιταλία – η πλύση γινόταν καθώς το νερό έβραζε στη λεκάνη με έναν κεντρικό σωλήνα στη μέση, ο οποίος μετέφερε το σαπουνισμένο νερό στις άκρες της λεκάνης. Με βάση αυτή τη δημιουργική ιδέα, ο Luigi De Ponti έβγαλε το συμπέρασμα ότι μια απλή καφετιέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο και να παράγει ποιοτικό καφέ στο σπίτι.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή άλλες ιταλικές εταιρείες ήταν απασχολημένες προσπαθώντας να δημιουργήσουν μοντέρνους, καινούριους και καλύτερους τρόπους ετοιμασίας του καφέ. Αυτές οι μοντέρνες μηχανές εσπρέσο, παρέμεναν  αρκετά ογκώδης και ακριβές στην τιμή ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούσαν ένα πολύ περίπλοκο σύστημα για να επιτύχουν τα αποτελέσματα τους. Οι Ιταλοί ήταν ήδη συνηθισμένοι στις μηχανές εσπρέσο – πίεσης ατμού που κυριαρχούσαν στις τοπικές καφετέριες. Η νέα καφετιέρα τύπου ‘Μόκα ποτ’  θα τους έδινε το ίδιο στυλ καφέ στο σπίτι τους.

Από τη δεκαετία του ’20 μέχρι σήμερα, η καφετιέρα τύπου ‘Μόκα’ έχει γίνει πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και παγκοσμίως. Έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα εικονικό σύμβολο και έχει παρουσιαστεί σε σύγχρονα μουσεία και μουσεία μοντέρνας τέχνης όπως το Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης, το Cooper-Hewitt National Design Museum των ΗΠΑ, το Design Museum του Λονδίνου και το London Science Museum.

Το συγκεκριμένο μοντέλο καφετιέρας έχει κυκλοφορήσει σε πολλά μεγέθη και χρώματα. Το γνήσιο υλικό κατασκευής είναι το αλουμίνιο.

Αναζητώντας τον εσπρέσο

Αν αναζητάτε την πραγματικά ποιοτική και πλούσια γεύση ενός καλού εσπρέσο τότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δαπανήσετε αρκετά χρήματα για μια υψηλής ποιότητας μηχανή εσπρέσο, όπως για παράδειγμα αυτές που υπάρχουν σε μπαρ και εστιατόρια. Η καφετιέρα τύπου ‘Μόκα Εσπρέσο’ χρησιμοποιεί, όπως και οι επαγγελματικές μηχανές, υψηλή πίεση νερού για την παραγωγή του καφέ η οποία πολλές φορές είναι υψηλότερη και από την πίεση που παράγουν άλλες μεγαλύτερες και ακριβότερες μηχανές εσπρέσο. Η καφετιέρα εσπρέσο τύπου ‘Μόκα’ είναι μια πολύ λογική και εναλλακτική λύση για χρήση στο σπίτι. Πρόκειται για μία πολύ οικονομικότερη καφετιέρα, η οποία όμως παρά τη χαμηλή της τιμή προσφέρει εσπρέσο με ποιότητα που είναι πολύ κοντά στο επίπεδο μιας επαγγελματικής μηχανής.

Πώς να ετοιμάσετε καφέ με Καφετιέρα Εσπρέσο τύπου ‘Μόκα Ποτ’.

Η καφετιέρα Μόκα είναι αρκετά απλή στην κατασκευή και στον τρόπο λειτουργίας της. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε έτσι ώστε να ετοιμάσετε ένα καλό φλιτζάνι εσπρέσο. Ας δούμε τη διαδικασία βήμα-βήμα:

1. Πλήρωση με νερό.

Γεμίστε την καφετιέρα με κρύο νερό. Στο εσωτερικό του κάτω δοχείου υπάρχει συνήθως μια γραμμή για να δείξει τη στάθμη μέγιστης πλήρωσης. Αν όχι, τότε απλώς συμπληρώστε μέχρι λίγο πιο κάτω από τη βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης. Το νερό δεν πρέπει να διαρρεύσει όταν εισάγετε το φίλτρο επειδή μπορεί να περάσει στον καφέ και πιθανώς να αλλοιώσει τη γεύση του.

2. Τοποθέτηση του φίλτρου

Τοποθετήστε το φίλτρο στη βάση του. Εναλλακτικά, μπορείτε πρώτα να το γεμίσετε και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε – Πρόκειται για προσωπική προτίμηση η οποία δεν επιφέρει μεταβολές στο τελικό αποτέλεσμα.

3. Γεμίστε το φίλτρο

Γεμίστε το φίλτρο με φρεσκοαλεσμένο καφέ για εσπρέσο. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν καθόλου υπολείμματα καφέ στο εξωτερικό χείλος του δοχείου. Πώς να ετοιμάσετε καφέ με Καφετιέρα Εσπρέσο Μόκα ΠοτΕίναι σημαντικό να υπάρχει τέλεια εφαρμογή σε αυτό το σημείο αλλιώς το νερό θα διαρρεύσει τη στιγμή που αρχίζει να βράζει. Σκουπίστε τυχόν λεκέδες και υπολείμματα με μια πετσέτα, πριν τη συναρμολόγηση της καφετιέρας. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο κάποιοι πρώτα γεμίζουν το φίλτρο με καφέ και το τοποθετούν στη συνέχεια.

Προσοχή: Μην πιέζετε(tamp) τον αλεσμένο καφέ! Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να φράξει το σύστημα και να δημιουργήσει υπερβολική πίεση. Αν και είναι αποδεκτό για εμπορικές και επαγγελματικές μηχανές, το tamping(πάτημα) του καφέ σε αυτό το είδος καφετιέρας μπορεί να είναι επικίνδυνο!

4. Συναρμολογήστε την καφετιέρα.

Για άλλη μια φορά, σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν ίχνη καφέ και υπολείμματα στο εξωτερικό χείλος. Βιδώστε το επάνω μέρος της καφετιέρας στη βάση, κρατώντας το δοχείο από τη λαβή. Οι λαβές κάποιες φορές σπάνε -ανάλογα με το μοντέλο- αλλά μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν.

5. Εστία θέρμανσης

Σιγουρευτείτε πως έχετε συναρμολογήσει και έχετε σφίξει αρκετά την καφετιέρα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την πάνω σε χαμηλή φλόγα ή σε ηλεκτρική εστία. Η χαμηλή φλόγα (η εκχύλιση σε χαμηλή θερμοκρασία γενικότερα) αυξάνει το χρόνο προετοιμασίας κάτι που όμως με τη σειρά του ενισχύει τη γεύση. Όταν αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία, μπορείτε να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε με τη θερμοκρασία εκχύλισης έτσι ώστε να πετύχετε αυτό ακριβώς που προτιμάτε. Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, ίσως θέλετε αργή εκχύλιση στάλα-στάλα ή και ένα ‘σιντριβάνι’ με πλήρη ισχύ. Είναι θέμα προσωπικού γούστου!

6. Εκχύλιση

Θα πρέπει να δείτε μερικές σταγόνες καφέ να εμφανίζονται και στη συνέχεια θα ακούσετε το χαρακτηριστικό ήχο της εκχύλισης σε μια καφετιέρα τύπου Μόκα.

Πώς να ετοιμάσετε καφέ με Καφετιέρα Εσπρέσο ‘Μόκα Ποτ’

Σύντομα, θα αρχίσει να βγαίνει ο καφές. Ο καφές ξεκινά με ένα πλούσιο κόκκινο-καφέ χρώμα και σταδιακά γίνεται πιο ανοιχτόχρωμος. Μόλις πάρει το χρώμα του “κίτρινου μελιού” τότε καταλαβαίνετε ότι ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε την καφετιέρα  από την πηγή θερμότητας και με το καπάκι κλειστό. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιου είδους προστασία, όπως π.χ. ένα γάντι κουζίνας, για αποφυγή μικροατυχημάτων ή εγκαυμάτων.

7. Έλεγχος και παύση της εκχύλισης

Τυλίξτε το κάτω μέρος της καφετιέρας με μια δροσερή πετσέτα ή τοποθετήστε το κάτω από κρύο νερό βρύσης. Αυτό θα σταματήσει την εκχύλιση, με αποτέλεσμα να παράγετε καφέ με πιο γλυκιά γεύση(μικρότερη πικρότητα) και πιο πλούσιο σώμα. Θα μειώσει επίσης τις πιθανότητες ενός τελικού φλιτζανιού με μεταλλική γεύση. Ο στόχος σε αυτό το σημείο είναι να ετοιμάσετε μια σχετικά μικρή ποσότητα καφέ, η οποία όμως είναι πιο συμπυκνωμένη και έχει πλουσιότερη γεύση.

8. Σερβίρετε

Περιμένετε μέχρι να σταματήσει πλήρως η εκροή του καφέ και σερβίρετε. Αν τελικά έχετε περισσότερο καφέ από όσο υπολογίζατε, τότε τοποθετήστε τον σε ένα θερμός και καταναλώστε τον το συντομότερο δυνατό(κατά προτίμηση σε διάστημα μικρότερο από 20 λεπτά). Εάν αφήσετε τον καφέ στην καφετιέρα, με την πάροδο του χρόνου θα βγάλει μια πιο πικρή και σκληρότερη γεύση.

Καθαρισμός της καφετιέρας

Για την καλή διατήρηση του εξοπλισμού αλλά και την σταθερότητα στο τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε την καφετιέρα μετά από κάθε χρήση.

Αδειάστε το περιεχόμενο του φίλτρου, ξεπλύνετε τη βάση και φροντίστε να τρέξει νερό μέσα από το θάλαμο συλλογής. Στεγνώστε τα πάντα με ένα πανί Πώς να ετοιμάσετε καφέ με Καφετιέρα Εσπρέσο ‘Μόκα Ποτ’και αφήστε τα μέρη της καφετιέρας να στεγνώσουν χωριστά, χωρίς να τα συναρμολογήσετε. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε την υγρασία αλλά και τις διάφορες μυρωδιές. Όταν όλα τα μέρη έχουν στεγνώσει καλά, π.χ. μετά από μια ώρα, συναρμολογήστε τα. Η καφετιέρα σας είναι έτοιμη για την επόμενη εκχύλιση!

Εκτός από τον τακτικό καθαρισμό μετά από κάθε χρήση είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζουμε την καφετιέρα μας λεπτομερώς μετά από 15-20 χρήσεις. Αποσυναρμολογήστε και σκουπίστε τα πάντα. Κατά τη διάρκεια αυτού του καθαρισμού θα αφαιρέσουμε και τα όποια έλαια έχουν απομείνει, παρά την προσπάθεια εξάλειψης τους με τον καθαρισμό μετά από κάθε χρήση. Ο λεπτομερής καθαρισμός περιλαμβάνει και το Ο-ring και το μεταλλικό φίλτρο. Πάρτε ένα αμβλύ, επίπεδο μαχαίρι και χρησιμοποιώντας μια κίνηση ανύψωσης (προς τα πάνω) προσπαθήστε να αφαιρέσετε το δακτύλιο/Ο-ring. Καθαρίστε το πλαίσιο του πολύ προσεκτικά ώστε να μην τον καταστρέψετε. Στη συνέχεια αφαιρέστε το μεταλλικό φίλτρο, το οποίο θα πρέπει να βγει αμέσως, αφού ο δακτύλιος ήταν το μόνο κομμάτι που το κρατούσε στη θέση του.

Τώρα που όλα έχουν αποσυναρμολογηθεί, χρησιμοποιήστε ένα απορροφητικό χαρτί και σκουπίστε κάθε σπιθαμή του δοχείου. Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας και όχι πετσέτα, επειδή το χαρτί θα απορροφήσει περισσότερα έλαια. Επιπλέον, με το χαρτί μπορείτε να δείτε πόσο λερωμένη ήταν πραγματικά η καφετιέρα σας. Το μόνο δύσκολο μέρος είναι να περάσετε το χαρτί μέσα από στόμιο εκχύλισης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό μολύβι ή κάποιο ανάλογα μικρό αντικείμενο, να τυλίξτε το χαρτί γύρω από αυτό και στη συνέχεια να το περάσετε μέσα από το στόμιο.

Επίλογος

Οι καφετιέρες τύπου ‘Μόκα’ παράγουν σκούρο καφέ και με πλούσιο σώμα. Είναι πολύ γευστικός καφές αλλά δεν είναι πραγματικός εσπρέσο.. η κρέμα του είναι ελάχιστη. Η γεύση του είναι γενικότερα πιο γλυκιά και συνήθως έντονη. Πρόκειται πάντως για μια από τις καλύτερες και οικονομικότερες λύσεις για την προετοιμασία ποιοτικού καφέ με το πλεονέκτημα της φορητότητας – μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε στο σπίτι ή και να την παίρνετε μαζί σας σε ταξίδια και διακοπές.

Απολαύστε πραγματικά καλό και γευστικό, παραδοσιακό Ιταλικό καφέ όπου και αν βρίσκεστε. Εκατομμύρια Ιταλοί που χρησιμοποιούν την καφετιέρα τύπου ‘Μόκα’ καθημερινά δεν μπορεί να κάνουν λάθος!

Πηγή : coffee-channel.com

 

Δείτε καφετιέρες τύπου ‘Μόκα ποτ’ στο Barista-Shop.gr