Τι είναι επιτέλους ο μονοποικιλιακός καφές ;

Οι γνώστες του καφέ δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη γεύση του καφέ τους. Δεδομένου ότι η βιομηχανία του καφέ συνεχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την τις τάσεις, πολλοί άνθρωποι ενημερώνονται για τις διαδικασίες ανάπτυξης και ψησίματος, καθώς και τις οργανικές πρακτικές που είναι καλύτερες για τους ανθρώπους, τις κοινότητες, και τη Γη. Οι άνθρωποι που πραγματικά απολαμβάνουν τη γεύση του καφέ συχνά απολαμβάνουν single source ή single origin καφέ, ελληνιστί μονοποικιλιακό, επειδή η γεύση του καφέ είναι ξεκάθαρη.

property of propercoffeeroaster.com

Property of propercoffeeroaster.com

Μονοποικιλιακός καφές σημαίνει ότι όλα τα φασόλια του καφέ στην συγκεκριμένη παρτίδα προέρχονται από την ίδια πηγή. Τα φασόλια δεν αναμιγνύονται με άλλους τύπους φασολιών από την ίδια τοποθεσία, ή ίδιο τύπο φασολιών από άλλες τοποθεσίες. Αυτό δίνει καθαρότητα στη γεύση η οποία είναι ξεχωριστή και μοναδική πολύ διαφορετική δηλαδή από τα blends (χαρμανια). Ο εκάστοτε παραγωγός μπορεί να επιτύχει τους γευστικούς στόχους που θέτει με μια ποικιλία από στρατηγικές.

Ιδιότητες Εδάφους

Το δέντρο του καφέ συνήθως μεγαλώνει σε τροπικές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, μεγάλο δείκτη υγρασίας και μέση θερμοκρασία περίπου στους 21 βαθμούς Κελσίου. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτές τις μεταβλητές θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα του καφέ. Η οξύτητα του εδάφους και τα επίπεδα των μετάλλων,  ο τύπος του εδάφους ή το λίπασμα που χρησιμοποιείται και η χρονική επιλογή της συγκομιδής είναι παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά την γεύση που θα έχει ο καφές που θα παραχθεί.

Κεντρική και Νότια Αμερική

Προς το παρόν η Κεντρική και Νότια Αμερική έχουν τα ηνία στην διαδικασία παραγωγής καφέ, ενώ η Κολομβία & η Βραζιλία είναι παγκοσμίως γνωστές για τις περιοχές με ιδανικές συνθήκες και όλα τα απαραίτητα συστατικά όπου μεγαλώνουν τα δέντρα καφέ, όπως και το Μεξικό, η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα και ο Παναμάς. Ο καφές που μεγαλώνει σε αυτές τις περιοχές είναι συνήθως μέτριου σώματος  και έχει ήπια γεύση.

Καφές Νότιας Αμερικής

Property of lan.com

Αφρική

Ο καφές από την Αφρική συνήθως έχει γεμάτη γεύση και αναδύει πλούσια, δυνατά αρώματα, ενώ ο καφές από την Μέση Ανατολή έχει γεύση που είναι πιο γλυκιά και νότες από γεύσεις και αρώματα φρούτων. Ειδικότερα, ο καφές από την Αιθιοπία είναι ξεχωριστά μοναδικός γιατί η συγκομιδή του γίνεται από άγρια δέντρα καφέ και όχι από φάρμες. Έτσι ο καφές που μεγαλώνει εκεί προσφέρει μια βαθιά, πλούσια, δυνατή γεύση γεμάτη περιπέτεια.

Property of smattakenya.blogspot.gr

Property of smattakenya.blogspot.gr

Έτσι έχοντας εξηγήσει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και ταυτότητα που έχει ο κάθε καφές μπορούμε να συμπεράνουμε γιατί οι καλλιεργητές επιλέγουν να προσφέρουν μονοποικιλιακό καφέ. Αν κατανοείτε και απολαμβάνετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει να σας προσφέρει ένας καθαρός χωρίς προσμίξεις καφές, ξέρετε ότι θα επιλέγοντας τον ίδιο καφέ θα ζείτε την ίδια εμπειρία απόλαυσης κάθε φορά χωρίς εκπτώσεις ή εκπλήξεις στην ποιότητα.

Στο barista-shop.gr έχουμε επιλέξει να σας προσφέρουμε τρία είδη μονοποικιλιακού καφέ από την Βραζιλία, την Αιθιοπία και την Κολομβία, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό άρωμα, σώμα, γεύση.

Brazil Fazenda Primavera

Ο Brazil Fazenda Primavera σας προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία καφέ. Το μεθυστικό του άρωμα, μπερδεύει βανίλια και ψημένο cashew μαζί με τριαντάφυλλο, που ισορροπούν με την πικάντικη παρουσία γαρυφάλλου και το γλυκό άγγιγμα μελιού. Μεταξένιος στην αίσθηση με μεσαίο σώμα, μια γλυκιά οξύτητα όμοια με του σταφυλιού να δίνει σπίθα και κομψότητα στο φλυτζάνι. Υπέροχος ως espresso που συνδυάζεται όμως ιδανικά με γάλα.

Ethiopian Yirgacheffe 

Οι καφέδες από την περιοχή Yirgacheffe της Αιθιοπίας τείνουν να είναι κομψοί, λουλουδάτοι, που θυμίζουν γλυκά ώριμα λεμόνια. Μετά από μια σχολαστική διαδικασία κατά την οποία το φρούτο του καφέ ξεκουράζεται αφού κοπεί για μια περίοδο δύο εώς τριών εβδομάδων, απομακρύνεται ο φλοιός αφήνοντας ανέπαφη την αίσθηση φράουλας, φλούδας πορτοκαλιού και καραμέλας. Θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κάτι τόσο πολύπλοκο και απρόβλεπτο – έναν καφέ καλά διαβασμένο και ήρεμο από την μια, αλλά την ίδια στιγμή εκπληκτικά ενθουσιώδη.

Colombia La Claudina

Ο καφές είναι 100% πλήρως washed arabica και αποτελείται κυρίως από την Columbian Castillo, η οποία χαρακτηρίζεται από την αντοχή σε ασθένειες. Η εποχή συγκομιδής του ξεκινά από τον Σεπτέμβρη και τελειώνει τον Δεκέμβριο κατά την οποία εργάζονται περίπου 60 εργάτες.  Ένας καφές με γεμάτο σώμα από την φάρμα του Juan Saldarriaga, με νότες και σπιρτάδα από εσπεριδοειδή και ξηρούς καρπούς που ισορροπείται από  τη δροσιά της καρύδας που έρχεται να δέσει γλυκά με το συνολικό αποτέλεσμα και να του δώσει την γλύκα που τον ολοκληρώνει.


Property of propercoffeeroaster.com

Property of propercoffeeroaster.com

Φυσικά, το δίλημμα μονοποικιλιακού καφέ ή blend (χαρμάνι) είναι θέμα προσωπικής επιλογής, για όλους εκείνους όμως τους λάτρεις του καφέ που θέλουν να κάνουν την εμπειρία τους ιδιαίτερη και να αφιερώσουν ένα κομμάτι του χρόνου τους για να αντιληφθούν και να κατανοήσουν πραγματικά μερικές από τις πιο λεπτές και ντελικάτες διαφορές στην γεύση του καφέ από διαφορετικές περιοχές, η επιλογή μονοποικιλιακού καφέ, είναι μονόδρομος.

Πηγή: http://cafealtura.com/

No Comments

Leave a Comment