Πόσο συχνά να καθαρίζω τη μηχανή espresso μου ;

<

Πηγή: splendidsass.blogspot.com

Μια ερώτηση που απασχολεί τους απανταχού ιδιοκτήτες μηχανών espresso αλλά και τους πελάτες μας στο barista-shop είναι “Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω τη μηχανή μου;” Οι απαντήσεις ποικίλουν αλλά περιλαμβάνουν τις εξής: καθημερινά, εβδομαδιαία μετά από χρήση κάποιων κιλών καφέ.

Ποιος όμως ξέρει εγγυημένα την αλήθεια; Δεν υπάρχει δημοσιευμένη έρευνα για να υποστηρίξει κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις. Για την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση οι συγγραφείς συνέταξαν μια ελεγχόμενη δοκιμή για να συσχετίσουν την συχνότητα καθαρισμού της μηχανής με το γευστικό προφίλ του καφέ που παράγεται.

Το πρόβλημα με την διεκπεραίωση τέτοιας έρευνας είναι πως πολλές μεταβλητές είναι αυτές που μπορούν να επηρεάσουν την γεύση του καφέ.

  • Η ποιότητα και πυκνότητα των ψημένων φασολιών
  • Η ποιότητα και η ικανότητα του barista άρα και το κόψιμο, δοσολογία, πακετάρισμα, χρόνος εξαγωγής και ο όγκος του καφέ
  • Η αξιοπιστία και η ικαν    ότητα των κριτών να γευτούν και να σχολιάσουν την γεύση, και
  • Η απόδοση της μηχανής

Πηγή:http://www.getlife.gr/kafes-ke-diadiktio-sto-spiti-tin-idia-ora/

Επιπλέον, το να βρεις ένα καφέ ή ένα καφεκοπτείο για να λάβει μέρος η δοκιμή δεν είναι εύκολο. Το κατάστημα θα πρέπει να ακολουθεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο όπου τουλάχιστον ένα μέρος της μηχανής δεν θα καθαρίζεται καθόλου. Η έρευνα προσπάθησε να ελέγξει αυτούς τους παράγοντες έτσι ώστε μόνο η καθαριότητα της μηχανής να είναι παράγοντας της γεύσης του καφέ.

Γι’αυτό, οι συγγραφείς συνέταξαν την έρευνα χρησιμοποιώντας το εξής πρωτόκολλο. Το καφέ Michel στο Σίδνει προθυμοποιήθηκε να πραγματοποιήσει την δοκιμή. Ο εβδομαδιαίος όγκος καφέ που χρησιμοποιήθηκε κατά μέσο όρο ήταν 6 κιλά.

Καθαρισμός Εσπρεσομηχανής

Μια μηχανή με 3-group και ένας μύλος χρησιμοποιήθηκαν με τα τρία group να έχουν συγκεκριμένη ταμπέλα και λειτουργία:

1) Το ένα καθαριζόταν καθημερινά με Cafetto Espresso Clean

2) Το δύο καθαριζόταν μια φορά την εβδομάδα με Cafetto Espresso Clean

3) Το τρία δεν καθαριζόταν καθόλου κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Η περίοδος δοκιμής ήταν 19 ημέρες. Όλα τα γκρουπ χρησιμοποιούνταν με τη σειρά το ένα μετά το άλλο για να διασφαλιστεί συνεχής χρήση τους.

Χρησιμοποιώντας θερμόμετρο, γινόταν συνεχής έλεγχος της θερμοκρασίας και πίεσης για την διασφάλιση της γεύσης του καφέ χωρίς να επηρεάζεται από τα γκρουπ.

Τα αποτελέσματα ήταν:

Καθαρισμός Group

Για συνεπείς και αρμόδιες συγκρίσεις του εσπρέσο που παράχθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής, τρεις ειδικοί κριτές σχημάτισαν την κριτική επιτροπή εκτίμησης του καφέ.

Αυτοί ήταν:

Πρωταθλήτρια του Australian Cupping Championship 2007: Hazel De Los Reyes

Πρώην Συντονίστρια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Barista: Emily Oak

Πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Barista και Συγγραφέας: Instaurator

Για τον ίδιο λόγο που αναφέρθηκε παραπάνω ο Αυστραλός πρωταθλητής του Πρωταθλήματος Barista του 2007 ήταν αυτός που παρασκεύασε τους espresso & cappuccino για την δοκιμή.

Ο καφές που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Espresso Blend του Michel που ψήθηκε 22 μέρες πριν την δοκιμή.

Ετοιμάστηκαν espresso από κάθε γκρουπ και παρουσιάστηκαν ανώνυμα σε κάθε κριτή για την εκτίμηση του προφίλ τους. Έπειτα οι κριτές βαθμολόγησαν τους καφέδες σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

1-10(1 κατώτερο επίπεδο, 10 ανώτατο επίπεδο)

  • Χρώμα της κρέμας
  • Σύσταση της κρέμας
  • Συνοχή της κρέμας
  • Ισορροπία γεύσης
  • Ισορροπία σύστασης
  • Γεύση γενικού αποτελέσματος/εντύπωση

Οι τρεις κριτές παρέδωσαν τις βαθμολογίες οι οποίες προστέθηκαν και σχημάτισαν ένα τελικό σκορ για την εκτίμηση του κάθε γκρουπ. Αυτές οι εκτιμήσεις και βαθμολογίες υπολογίστηκαν για κάθε γκρουπ στο τέλος της δοκιμής 19 ημερών. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Βαθμολογία

Τελικό συμπέρασμα:

Διάγραμμα

Ξεκάθαρα, η γεύση του εσπρέσο είναι αξιοσημείωτα βελτιωμένη όταν προέρχεται από μια καθαρή μηχανή. Με την εβδομαδιαία ρουτίνα καθαριότητας να βρίσκεται σε μια μέση κατάσταση αλλά με την απόσταση του γκρουπ που δεν καθαρίζεται ποτέ από την καθημερινή καθαριότητα και συντήρηση να είναι ξεκάθαρα ορατή.

Untitled-2

Στο Barista-shop ψάξαμε και βρήκαμε το προϊόντα Cafetto άριστης ποιότητας και σας τα προσφέρουμε.

Δείτε εδώ όλα τα προϊόντα καθαρισμού Cafetto

evo

Καθαριστική Σκόνη Μηχανής

restore

Φακελάκι Σκόνης Αφαλάτωσης

tevo-maxi-tablets

Μεγάλη Συσκευασία Ταμπλετών Καθαρισμού

Πηγή:http://www.cafetto.com/blog/2_why-clean.html

No Comments

Leave a Comment